Toka Nga brenda dhe Jashte

 

Toka

Fillimisht të përdorura për të zbuluar nga bishtnues particles hapësirë e quajtur neutrinos,e katër-katëshe detektor në Sudbury neutrino

Observatory retrofitted mund të jetë për të zbuluar antinutrinos prodhuar nga ana natyrore e radioaktivitet brenda Tokës.

 

Shkencëtarët kete gje te çuditshme e kane njohur me kohe këtë fakt: Kjo është më e lehtë për të parë thellë në hapësirë se sa per te pare në qendër të Tokës.

Dritë mund të kalojë nga shumica e hapësirë, në mënyrë të lehte nga yjet e largët mund të shihet me sy. Por perberja e Tokës eshte ndryshe nga hapesira, që do të thotë që drita nuk mund të kalojnë nëpër të.

Nëse drita nuk mund të kalojë nga toka , atëherë ne nuk mund të shikojme se si eshte në brendësi të planetit tonë. Pra, nëse ne nuk mund të përdorni drite për të parë brenda planetit tonë,cfar ajo që ne mund të përdorim?

Kohët e fundit, disa shkencëtarë janë përpjekur të përdorin neutrinos - pjese shume e vogel më të vogël se një atom se zip nëpërmjet hapësirës.

Neutrinos vijnë nga dielli ose yjet e tjera të largët, dhe astronomers ata kanë studiuar për vite me rradhë.

Tani, një ekip i geoscientists - "geo" nënkupton Tokës - mendojnë se një lloj neutrino maj kanë diçka për të thënë rreth Tokës, gjithashtu.

Jo të gjithë vijnë nga neutrinos hapësirë kozmike. Special neutrinos quajtur geoneutrinos janë prodhuar nga brenda e Tokës.

(Mos harroni se "geo" nënkupton Tokës.) Shumica e këtyre neutrinos lokale ose të ardhur nga dregëz ose të mbulohem.

Kore e Tokës është e outermost shell, ajo që ne qëndrojmë të, dhe të mbulojë është pesë deri në 25 milje nën kore.

Disa elemente brenda Tokës mund të dërgoj geoneutrinos kur iu nënshtruar një procesi të quajtur zhezhit radioaktive.

Gjatë zhezhit radioaktive, një material humbet disa prej saj energjitike, duke dërguar jashtë particles dhe rrezatimit.

Një element që shkon përmes këtij procesi është thënë të jetë radioaktiv, elemente radioaktive dhe të natyrshme të ndodhë në Tokë.

Disa elemente radioaktive prodhojnë geoneutrinos.

Pasi ata janë prodhuar, geoneutrinos kalojnë nëpërmjet të forta drejt Tokës pa u zhytur ose kërcim rreth.

Në qoftë se ata nuk jemi ndalur, ata të shkojnë direkt në hapësirë kozmike - vazhdim e sipër dhe për të mbajtur, dhe shkon dhe shkon.

Geoscientists shpresën për të kapur disa nga këto particles në rrugën e tyre, por ajo nuk do të jetë e lehtë.

Ka dy probleme të mëdha: Ka shumë që nuk janë të geoneutrinos, dhe ata janë të vështirë për të gjetur.

Për të kapur këto bishtnues particles, shkencëtarët kanë projektuar të posaçme geoneutrino detektorë.

Këto të çuditshme-looking shkencore instrumenteve janë gjigandi, sfera metalike varrosur thellë nëntokësore.

Në një minierë të braktisur në Kanada, për shembull, shkencëtarët janë duke u përgatitur një detektor geoneutrino katër tregime që është i gjatë dhe më shumë se një milje nëntokësore.

Detektor do të jetë i mbushur me të veçantë se të lëngshme flashes kur kalon nëpër një geoneutrino.

I lëngët "prodhon shumë të lehta, dhe se është shumë transparent," thotë Mark Chen, drejtori i projektit.

Kur është në dorën e të punojë, ndoshta në 2010, detektor do të gjeni vetëm rreth 50 geoneutrinos në vit.

Detektorë të tjera janë duke u planifikuar të gjithë Tokës - një prej tyre është edhe mendohej të ulem në pjesën e poshtme të oqeanit!

Të geoscientists që studiojnë geoneutrinos shpresë se do të ndihmojë nga ana praktike per te thene përgjigje një pyetje të vjetër rreth Tokës.

E brendshme e Tokës është blistering nxehtë, por ku do të bëjë të ngrohjes vijnë nga?

Ata e dinë se një pjesë e ngrohjes - ndoshta sa më shumë që është 60 për qind - vjen nga zhezhit radioaktive, por studjuesit duan të dinë për sigurt.

Nga matės geoneutrinos, shkencëtarët shpresojnë të kuptoj se si radioaktive zhezhit ndihmon ngrohjes Tokë.