Nonstop Robot

Në disa nga skenaret te frikshme shkencore, Robote te keqinje qe refuzojnë të vdiste, pa marrë parasysh sa ashpër njerëz kundërsulmojnë.
Tani, skenaret te frikshem ka kuptime në fakt shkencor. Për herë të parë, shkencëtarët kanë krijuar një robotik makinë që mund të marrin një rrahjes dhe vazhdojmë të ecin.

Zbuluar nga shkencëtarët nga Universiteti Cornell dhe Universiteti i Vermont, Roboti i ri duket si një merimangë me katër këmbët.

Në këtë ilustrim, sapo zhvilluar një robot qëndron mbi ujë, në të cilën i makinës është një pasqyrim i gjallë kategorin figurë.

Nga picturing dhe përdorimin e kete kategori shifra të thjeshta si një model të veten, të mund të përshtaten me gizmo dëme më lehtë se sa të zakonshëm robots veproni.

Deri tani, madje edhe më të përparuara robot ishte pothuajse i sigurtë qe do te prishet kur eshte i dëmtuar.

Kjo për shkak të tij të brendshme kompjuter thjesht nuk e di se si të veprojë pas makinës së saj ka ndryshuar formë.

Për të marrë rreth këtij problemi, të hollë e zhvilluesit robot e pajisur me shpikjen e tyre tetë motorët dhe dy sensors se të lexoni se si makinë është demtuar.

Të gjitha sensors motorët dhe të japë sinjalet elektrike të makinës së software.

Ky katër këmbë robot mund të mësojnë të ecin vetë, duke ndryshuar edhe mënyra si shëtitjet pasi ai ka pësuar dëmtime.

Duke përdorur këtë informacion, sistemi pason një procedurë të re për të gjetur formën e makinës së në çdo moment.

Programi zgjedh 100000 mundesi per te rregulluar pjeset e demtuara.

Nga ana tjeter , kompjuteri e konsideron një numër të madh të mundshëm hapat e ardhshëm,

dhe atë llogarit se si më së miri për ta lëvizur përpara robot distancë më i gjatë të jetë e mundur, duke u përpjekur për të lëvizur përpara përsëri.

Strategjia e re është një arritje e madhe përpara në robotics, shkencëtarët thonë është ende larg nga e frikshmja.

Teknologjia ndoshta nje dite ndihmoje kërkuesve artificial te ndertimit te kembeve per te krijuar dhe te i japin liri të re për njerëzit që mungesa e duareve dhe të këmbëve.

I ri i njohurive mund të ndihmojë gjithashtu shkencëtarëve të kuptojnë se si njerëz dhe kafshë të kuptoj kuptimin e tyre në vendin e vet në hapësirë.

"Projekti robot që mund të përshtaten me ndryshimin e ambientit të dhe mund të kompensuar për dëme ka qenë një problem i vështirë," thotë shkenctari Olaf Sporns Universitetin e Indianës në Bloomington.

"Kjo punë siguron një mënyrë të re të rëndësishëm drejt zgjidhjes së këtij problemi.